Jdi na obsah Jdi na menu
 


průvodce knihou Zjevení Janovo kap 9.

Kapitola 9

začíná pátým troubením. Verš 2 říká, že z nebe spadla hvězda na zem a dán je jí klíč od studnice propasti. Pravděpodobně se jedná o tu samou propast, do které na tisíc let bude uzavřen satan. Když tu studnici otevřela, vyšel z ní dým a zatmělo se slunce (opět. Tentokrát jen na čas). Musí to být tmavý, až černý dým, protože přestalo být slunce viditelné (zatmělo se). A z toho dýmu vzešly kobylky.

Verš 4 – Kobylky nesmějí škodit trávě. Do té doby byla tráva a vše zelené jejich hlavní potravou. Kobylky nikdy nenapadaly lidi, až nyní. Dostaly to „příkazem“. Také nesmějí škodit nikomu z těch, kteří mají na čele Boží znamení.  Jde o znamení zapsané v 7 kapitole verš 3. Totéž je zapsáno u Ezech. 9,4 kap, kde anděl chodí Jeruzalémem s kalamářem a znamená ty, kteří vzdychají nad nepravostmi.

Popis kobylek je tak fantastický, že se zdá až nereálné, že by tak mohly vypadat. Nicméně, je-li tak psáno, bude to tak! Důvod proč tomu věřím, je jednoduchý. Pro boha není žádným problémem něco takovou fantasmagorii stvořit! A druhým důvodem je to, že On mluví zásadně jen pravdu! A opět jsme ponecháni v nejistotě, jak velké ty kobylky budou! Ale jednou věcí si můžeme být jisti: bude jich na stamiliony! Opět se spolu podívejme na Ex 10 kapitola - 10 egyptských ran: Kobylky

Připomínám jen boží stvořitelskou moc – je mocen učinit cokoli, zejména to, co se naprosto vymyká lidskému chápání! Také i my jsme jeho stvoření. Jako koruně svého stvořitelského díla nám dal moc, moudrost, fantasii, lásku a další věci, ale zároveň jsme omezeni ve vnímání duchovních věcí, protože je nemůžeme vidět a vnímat svými fyzickými smysly. Proto také nedokážeme porozumět božímu dílu, natož pochopit Boha! V pokoře musíme sami před sebou říci: Nejsem schopen pochopit Boha!

Verš 13 - Při šestém troubení budou rozvázaní 4 andělé, kteří jsou připraveni právě pro tuto chvíli!  Dá se s trochou nadsázky povědět, že budou „jako urvaní z řetězu“. Protože až do teď, mají omezený pohyb!  Tito čtyři andělé pak vedou „jízdní vojsko“ o síle 200 x (1 000 x 1 000) = 200 milionů! Ti jezdci pak mají pancíře ne z kovu, ale ohnivé! Jsou zde koně, jimž šlehá z tlamy plamen (16 verš). To si nikdo z nás neumí představit. Kdyby to byl drak, tak je to jiná, ale kůň? A proč právě kůň? A právě na ty tři věci pak zemře jedna třetina lidí na zemi. Ohněm, dýmem a sírou, které vychází z jejich tlam. Navíc! Mají „moc“ i ve svých ocasech, které jsou jako hadi a taky tak štípou.  Ať už to bude vypadat jakkoli, budou andělé, kteří je zahubí.

Verš 20 nám říká, že jiní lidé z těch, co nejsou pomordováni nečinili pokání. Přesto, že viděli, co se stalo, a porozuměli tomu, že jsou to boží tresty – nečinili pokání, aby si zachránili život!