Jdi na obsah Jdi na menu
 


průvodce knihou Zjevení Janovo kap 5.

Kapitola 5

nám ukazuje, co se děje okolo svitku (kraličtí „knihy“).  Nastal problém, najít někoho, kdo je hoden otevřít a nahlédnout do onoho svitku (Vypadá to na paradox, že v nebi mají problém! Ale jak čteme dál, v nebi to problém nebyl, to měl jen Jan). To není nějaké obyčejné přestřižení pásky při zahájení provozu, byť sebe důležitého! To je zlomový okamžik nejen v dějinách země, ale i v dějinách nebe! Protože předtím zde nic takového nebylo! Nastává nový začátek, nebo chcete-li začátek konce staré doby a zároveň začátek nové éry! A ten, kdo má tohle všechno odstartovat, nemůže být jen tak ledaskdo! A protože jsme v Nebi, kde všichni všechno vědí, tak také vědí, KDO je tou správnou osobou, jež může (a dokonce má privilegium) porušit pečetě a spustit tak událostí posledních dnů. Ve verši 5 je psáno, že: svítězil lev z pokolení Juda a on je mocen otevřít tu knihu. Což znamená, že Ježíšovo vítězství na kříži, kromě spasení člověka mělo také ten význam, že jedině vítěz má právo otevřít ten nejtajnější dokument jak na zemi, tak v nebi. o této skutečnosti se však při kázání a vyučování nemluví., a přitom je to velmi zásadní a důležité vítězství. Protože když by nezvítězil Pán, tak KDO by mohl na konci dějin otevřít sedmkrát zapečetěnou knihu?

Verš 8 mluví o starcích s harfami a zlatými báněmi plných modliteb svatých. O jednu stránku dále, v kapitole 8:3-4, anděl dává na oltář zápaly a modlitby svatých. Možná to jsou právě modlitby z těchto zlatých bání, možná nějaké jiné. Ale ať už je tomu jakkoli, faktem zůstává, že modlitby svatých jsou uschovávány v nebi ve zlatých nádobách. A teprve na konci věků, budou použity k božímu záměru. A ještě jeden fakt, že tyto modlitby jsou plné vůně – pro Boha. 

Ve verši 11 se říká, že andělů byl nesčíslný zástup a bylo jich (teď píšu číslovky, abychom lépe porozuměli) bylo jich (100 x 1 000 x 1 000) + (10 x 100 000) = 100 milionů + 1 milion = 101 milionů andělů. Takové nepřeberné množství andělů pro ty, kteří budou s Kristem na Nové zemi, aby jim sloužili.

Než budeme pokračovat dále, chtěl bych pro úplnosti připomenout a zdůraznit, že věci budoucí se odehrávají různých časech od sebe navzájem oddělených, a také v různých místech.

1.    Je to Nebe – místo Boha a jeho služebníků – andělů, kde je chrám Boží.

2.    Dále je to Kristovo království – tj. tisícileté království na této zemi, pak mluvíme o Nové Zemi, kde bude Nový Jeruzalém, nebude tam boží chrám, a budou v něm ti, kteří tvoří Kristovu „nevěstu“ – církev.

3.    A poslední místo budoucích věcí se odehrává na této zemi, která bude zničena ohněm. Tolik jen pro úplnost.